Op 24 februari jl. heeft de rechtbank Amsterdam een vonnis uitgesproken; Een Energieleverancier de tarieven voor levering van gas en elektra van een consument niet meer mag wijzigingen, omdat het wijzigingsbeding in de algemene voorwaarden niet eerlijk is.
Zie vonnis: ECLI:NL:RBAMS:2023:940, Rechtbank Amsterdam, 9952054 (rechtspraak.nl)
Volgens de rechtbank Amsterdam was Vattenfall daarover niet expliciet genoeg voor zulke bijzondere situaties met een verhoging. „De tussentijdse prijsverhogingen van Vattenfall zijn in strijd met Europese richtlijnen en de wet”. De algemene voorwaarden waar Vattenfall naar verwijst zijn afkomstig van de branchevereniging Energie-Nederland. “En 90% van de energiesector maakt hier gebruik van. Ook andere energieleveranciers hebben onrechtmatig gehandeld als zij hun tarieven tussentijds gewijzigd hebben.”
'Dit kan verstrekkende gevolgen hebben'
"Belangrijk is dat de rechter aangeeft dat het pas bij een daadwerkelijke tariefwijziging duidelijk is wat men verstaat onder uitzonderlijke omstandigheden. Dit zou al bij het aangaan van een contract duidelijk moeten zijn voor de consument", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond tegen persbureau ANP. "Dit kan dus verstrekkende gevolgen hebben voor de energieleveranciers die op grond van dit oneerlijke wijzigingsbeding de tarieven vaker dan twee keer per jaar wijzigden."
Miljoenen huishoudens blijken hierdoor gedupeerd!
Volgens CBS-cijfers van vorig jaar, had 57% van de huishoudens zo’n variabel energiecontract. Energiebedrijven gaven bijna geen vaste contracten meer uit. Omgerekend gaat het om ruim 4,5 miljoen huishoudens en ruim 2 miljard euro. „Waarvoor jij als gedupeerde mogelijk gemiddeld € 600,- van de betaalde energierekeningen kan terugvorderen.”
BTW op Energieheffing is onrechtmatig!
Al jaren wordt er BTW geheven op o.a. de Energieheffing, en dat is onrechtmatig. Dit is in strijd met de wet en heb je dus recht op een terugvordering van de afgelopen 5 jaar, dus wees er snel bij, dat kan jou gemiddeld € 700,- over die 5 jaar opleveren!
Hoe werkt de BTW-heffing?
Zoals de belastingdienst meldt op haar website: Hoe werkt de btw? (belastingdienst.nl)
“BTW is de belasting die u betaalt over uw omzet. U berekent de BTW in de prijs voor uw goederen of diensten. Per maand, kwartaal of jaar doet u aangifte, en betaalt u de BTW”
Energieheffing zoals alle andere heffingen waar je voor betaalt is namelijk al belasting en geen goederen of dienst… Door BTW op (Energie)heffingen te verrekenen, is simpel uitgelegd belasting op belasting betalen en dit is niet wettelijk toegestaan! Op wegenbelasting en gemeentelijke belastingen wordt namelijk ook geen BTW berekend.